خود آگاهی
خود آگاهی چیه؟
خود آگاهی یعنی بتونیم توانایی های خودمون رو بشناسیم و بدونیم که چه خصوصیاتی داریم، بدونیم چه نقاط ضعف وقوتی داریم یا این که بدونیم خواسته هامون از زندگی چیه؟ یا از چه چیزایی میترسیم!
خودآگاهی چه فایده ای داره؟
هر چقدر که فرد خودش رو بهتر و بیشتر بشناسه، بهتر میتونه اون چیزی که هست رو بپذیره یا تغییرش بده! ولی وقتی که از خودش شناخت واقعی نداشته باشه خودش رو میسپاره به دست اطرافیانش! و در نتیجه همه این اتفاقات، این نیرو های بیرونی هستن که شخصیت اونو شکل میده! وقتی خود فرد شخصیتش بر اساس نیرو های بیرونی شکل بگیره،خیلی شکنندس و مدام در حال تغییره و توی این شرایط فرد توی کشمکش و با خودش میمونه. رشد خود آگاهی به فرد کمک میکنه تا بفهمه که تحت اسرس هست یا نه،پس این شرط خیلی مهمیه برای برقراری رابطه اجتماعی! وقتی فردی خودش رو بشناسه میتونه بهتر با مشکلات زندگی روبرو بشه و حتی توی شرایط بحرانی به بقیه کمک کنه.
خود آگاهی به بچه ها چه کمکی می کنه؟
خود آگاهی به بچه ها کمک میکنه که عملکرد مناسب تر و با دقت تری داشته باشن و پاسخ های مناسب تری به موقعیت های گوناگون اجتماعی بدن. خودآگاهی باعث میشه بهتر ارزیابی کنه وقضاوت کنه!این مهارت ها به بچها کمک میکنه که از خیلی خطر ها دور باشن.
کودکی که خودآگاهی بالای داشته باشه میدونه که توی هر موقعیتی باید چه رفتاری داشته باشه مثلا میدونه که توی کتابخونه صدای بلند کار درستی نیست و نسبت به صدای خودش وقتی که توی کتابخونه هست آگاهه!
به علاوه کودکی که خود آگاهی بالایی داشته باشه میتونه احساسات خودش رو بهتر بیان کنه، هم چنین این بهش کمک میکنه که بتونه کارهاش رو اولویت بندی کنه وکارهای مهم رو زود تر از بقیه کارها انجام بده و حتی میدونه که از پس چه کارهایی بهتر بر میاد.
چجوری مهارت خود آگاهیی رو به بچه ها باید یاد بدیم؟
- به فرزندان خودتون باز خورد حقیقی و واقعی بدین: که فکر نکنین که باز خورد های انتقادی باعث میشه عزت نفس و اعتماد به نفس کودکتون از بین بره، وقتی که به درستی به کودک خودتون بازخورد های مفید و درست بدین کودک شما متوجه میشه که انتقادات باعث میشه رفتار ها و شخصیت او بهتر بشه!
- تفکر های منفی خودتون رو مثبت بگین: جملات مثبت شما باعث خوش بینی و خود باوری میشه و افکار وبازخورد های منفی و کاذب باعث به وجود اومدن مشکلات خاصی توی روند رشدی سالم کودک میشه!
- معنا یابی رو برای بچهاآسون کنین: بچها برای خود آگاهی به خو انعکاسی نیاز دارن یعنی هر چقدر که بیشتر درباره خودمون فکر کنیم بیشتر میتونیم توی تجربیاتمون معنا پیدا کنیم.یکی از روش هایی که باعث پرورش خودآگاهی توی کودکان میشه اینه که بچه هارو به گفت و گو های عمیق تر دعوت کنیم.پس وقتی که والدین فرزندانشون رو در معنای تجربیات و زندگی درگیر میکنن به اونها کمک میکنن که درباره خودشون کنجکاو بشن و برای رشد هم تمایل بیشتری پیدا میکنن.
- مزایای شکست رو ببینید: نحوه واکنش والدین نسبت به شکست بچه هاشون، ذهنیت بچه هارو نسبت به هوش خودشون شکل میده،مثلا: تمرکز روی نمره پایین و باز خورد های منفی به اونها باعث میشه که بچه هابه این ذهنیت نسبت به خودشون برسن که هوش کمی دارن،در مقابل شما میتونین جوری برخورد کنین که به کودک این ذهنیت رو القا کنین که هوش اون قابل رشد و پرورشه.
در آخر وقتی بچه ها از خودآگاهی برخوردار هستن می فهمن که چجوری دید اونها با دید دوستانش متفاوته. این کودکان از نقاط قوت وضعف خودشون آگاه هستن و عزت نفس بیشتری دارن! والدین میتونن با پذیرش اشتباهات فرزندشون ، خودآگاهی خودشون و بچه هاشون رو بالا ببرن!