هوش هیجانی
هوش هیجانی چیه؟ هوش هیجانی از همون بدو تولد کودک شروع به رشد میکنه و بچه های مختلف با ظرفیت متفاوتی از لحاظ هوش هیجانی به دنیا میان، اما خوشبختانه هوش هیجانی قابل رشد و پرورشه.
اما هوش هیجانی توی زندگی ما چه اهمیتی داره؟
- اول این که باعث بهبود روابط میشه و باعث می شه کودک شما بتونه ارتباطات بیشتری برقرار کنه، چون انسان ها در کل موجوداتی اجتماعی هستن، اگر نتونن ارتباط و رابطه اجتماعی برقرار کنن زمینه ساز مشکلات بیشتری میشه.
- هوش هیجانی در بعد دیگه باعث میشه اگر در روابط ما مشکلاتی با افراد دیگه داشتیم یا اختلاف عقیده ای با بقیه داشتیم بتونیم مشکلات وتعارضاتمون رو حل کنیم و در طی حل مشکلات، هیجانات و احساساتمون رو کنترل کنیم.
- هوش هیجانی باعث سلامت جسمانی و روانی میشه. اگر فردی بتونه هیجانات خودش رو کنترل کنه، به خصوص هیجانات منفی، سلامت جسمانیش حفظ میشه، همچنین اگر بتونه هیجانات منفی خودش رو کنترل کنه به سلامت روانی خودش هم کمک کرده.پس درکل سطح بالای هوش هیجانی کیفیت زندگی فرد رو بالا میبره.
هوش هیجانی چه کمکی به کودک میکنه؟
وقتی هوش هیجانی کودک بالا باشه میتونه متوجه احساسات دیگران بشه و اون رو درک کنه و درنهایت میتونه دوست خوبی برای هم سن و سالانش باشه.
هوش هیجانی باعث میشه کودک شما به خوبی صحبت دیگران رو بشنوه و صحبت های دیگران رو درک کنه،همچنین میتونه توی موقعیت های بحرانی هیجاناتش رو کنترل کنه. مسولیت پذیری این کودکان بالاست و دوستان زیای دارن، از عصبانیت و خشم و غمگینی خودشون و دیگران دستپاچه نمیشن و اضطرابشون رو به خوبی کنترل میکنن.
چجوری به بچه ها کمک کنیم هوش هیجانی بالایی داشته باشن؟
- حل مساله رو به کودکتون آموزش بدین: مهارت حل مساله به کودک کمک میکنه که موقع بازی اگر از دست دوستش عصبانی شد به جای این که اون رو کتک بزنه به کودک مقابلش بگه که از دستش عصبانیه.
- با کودکتون همدلی کنین: یعنی اگه بچتون ناراحته، عصبانیه، مضطربه اون رو سرزنش نکنیدو درعوض بهش بگید که درک میکنین که او چه حسی داره، البته این به این معنی نیست که همه رفتارهای بچه ها مورد پذیرش هستن، فقط به این معنی هست که او حق داره هر احساسی داشته باشه.
- کنترل هیجان رو از طریق بازی بهش آموزش بدین: با داستان ها وبازی های عروسکی موقعیت های مختلف که باعث میشه احساسات برانگیخته بشن رو نمایش بدیم و به اون این اجازه رو بدین که احساساتش رو بروز بده و هیجاناتش رو سرکوب نکنه
- الگوی خوبی باشین: اگر خودتون در مواقع عصبانیت، ناراحتی، خشم و یا هر احساساتی بتونید به خوبی و به درستی احساساتتون رو بروز بدین و خودتون رو کنترل کنید میتونید به کودکتون در همین مواقع کمک کنید. یادتون باشه کودک شما هرچقدر هم از لحاظ هیجانی باهوش باشه باز هم جای پیشرفت داره، توی کودکی و نوجوانی هر فردی پستی بلندی هایی وجود داره که کودک شما در آینده باهاش قراره روبرو بشه. هر چقدر که کودکتون بزرگتر بشه ممکنه با موانعی روبرو بشه که مهارت هاش رو به چالش می کشه.
- پس رشد هوش هیجانی کودکتون رو خیلی جدی بگیرید و هر روز براش کاری انجام بدین و تا وقتی که کم سن وسال تر هست هر روز درباره احساساتش توی موقعیت های مختلف صحبت کنین.
هم چنین درباره احساساتی که شخصیت های کتاب و فیلم ها احساس میکنن با کودکتون حرف بزنین هم چنین خیلی خوبه که درباره راه های بهتر برای حل مشکلات که توی داستان و فیلم وجود داره و این که چجوری میتونن با هم و با دیگران به احترام رفتار کنن با کودک خودتون صحبت کنید. سعی کنید از اشتباهات فرزندتون به عنوان فرصتی برای آموزش و روش بهترش استفاده کنید و با حمایت و راهنمایی همیشگیتون به هوش هیجانی و قدرت ذهنی که برای موفقیت توی زندگی لازم داره برسه.